SIGURNO smo već čuli više puta da se trgovci služe različitim trikovima kako bi kupci platili više a kupili manje — dok se prevare dešavaju u svim delovima prodavnice — od pekare, delova sa voćem i povrćem do mesare.

Foto A. Stanković
Većina slučajeva događa se s mesom i suhomesnatim proizvodima. Naime, zakidanje na gramaži je postalo uobičajeno. Tako je i jedan kupac još u prodavnici izvagao pakovanje od 100 grama koje je ispalo svega 78 grama mesa.
– Obratite pažnju, zakidaju na merenju. Na kontrolnoj vagi u marketu izmereno po 78 grama. Nije prvi put da zakidaju. Žena se brani da je takva vaga. Na većoj gramaži se to teže primeti, ali na 100 grama je baš primetno – stoji u jednoj objavi na Instagramu, a ovaj kupac nije bio jedini u takvoj situaciji.
Šta na to kažu mesari
Javili su se i neki bivši mesari, koji su ljude upozorili na trikove s mesom.
– Da znate, meso dolazi istovareno s vodom, tako da, ako vam narežu kilogram šnicli i dođete kući i stavite u frižider, nakon nekoliko sati neće biti jedan kilogram, jer meso kalira. Imaju i foru s vagom. Ispod papira uvek stave komad nečega da gramaža bude veća jer tako šef objekta u kom kupujete stavlja sebi bonus u džep – prokomentarisao je čovek koji je zbog tih stvari dao otkaz u mesari.
Foto Pixabay
Što se tiče trikova s mesom, brojni mesari ne žele da melju sveže meso, nego kupcima nude već pripremljeno, od pre mleveno meso, jer se tako rešavaju ostataka, umesto da kupcima ponude prave komade čistog mesa.
Većini potrošača ne pada na pamet kod kuće ili u prodavnici ponovo da mere pakovanje mesa, pa se događa da im u cenu budu uračunati papir ili plastična ambalaža u kojoj je meso pakovano.
Poznati su i trikovi s prelepljivanjem deklaracija, ali i navođenjem različitih cena na pultu i blagajni.
(Slobodna Dalmacija)