KARAVAN turijske kobasice krenuo je svoje putovanje sa pijace Đeram. Beograđani su juče strpljivo satima čekali u redu, kako bi kupili i probali čuveni specijalitet po kome je bačko selo Turija kod Srbobrana postalo poznato širom sveta.
Foto: Tanjug
Ove godine čuvena “Kobasicijada” koja se tradicionalno održava poslednje vikenda u februaru, slavi 40. rođendan. Za jubilej organizatori spremaju iznenađenje, da obore sopstveni Ginisov rekord u dužini kobasice od 2.2029. metara, postavljen 2013. godine. Kako se svake godine dužina kobasice povećava za metar, ove će sudije izmeriti 2.040 metara. Majstori kažu da je za odličnu kobasicu potrebno dobro meso, slanina, kvalitetna paprika, so, biber, beli luk i tajni sastojak koji već četiri decenije ne žele da otkriju.
Prema rečima Željka Popića, iz Udruženja “Kobasicijada” u karavanu koji će, pored Beograda, naredna tri vikenda obići Sombor, Suboticu “Kobasicijada”, nalaze se četiri kućice, roštilji i oko 30-tak majstora za pravljenje kobasice. “Na meniju” je juče bila roštiljska, obična i suva, po ceni od 300 do 1.200 dinara.
– Da bi neko pobedio u pravljenju suva kobasica ona treba da ima boju, da lepo izgleda, da ima lep presek i da se ne raspada kada se seče, što se dešava kada nema dovoljno masnoće – objašnjava Popić. – Majstori iz Turije prave umerene kobasice, što znalči da je svako može jesti od dece do najstarijih. Ove godine naša kobasica je proglašena najboljom na takmičenju u Mađarskoj, na kome je učestvovalo oko 200 takmičara.
Beograđani su i prošle godine imali priliku da pazare čuvene kobasice iz Turije, a za samo tri sata prodato više od dve tona ovog specijaliteta iz Bačke.